top of page

Skolplikt - ett hot mot barns hälsa?

Förutom Sverige är Tyskland det enda land i Europa som har skolplikt och den infördes av Hitler, och vi vet ju vad han hade för baktanke med det...Texten ovan läste jag på Instagram på @inteettartill vilket är en sida som kämpar för barns rättigheter till en bättre skola, eller för barns rätt att må bra kanske är mer rätt beskrivning. På samma sida läste jag även att skolplikten strider både mot de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen. Mer om det kan du läsa HÄR.


Och är det inte sjukt ändå att regeringen vill förlänga skoldagarna med en timme per dag för lågstadieelever när både Folkhälsomyndigheten och WHO har siffror på hur dåligt barn och unga mår på grund av just skolan?


"En skola för alla." Jo jo, det låter fint, men hur det ser ut bakom kulisserna vet vi ju alla. Eller förlåt, inte alla, uppenbarligen inte regeringen. Ska man skratta eller gråta åt eländet?"Rätten att välja utbildning för barnen tillkommer i första hand deras föräldrar."

- De mänskliga rättigheterna artikel 26.3.


När ett barn känner ångest över att gå till skolan tvingas det av en förälder som är stressad över skolplikten ändå till skolan. Skolplikten gör alltså att föräldrar måste tvinga sina barn att gå till skolan trots att de ser att barnet mår dåligt.


Med andra ord tas inte De mänskliga rättigheterna på allvar av vår regering. Får det lov att gå till så? Vill vi att våra barn ska fara så illa i skolan som de uppenbarligen gör nu? Under pandemin pluggade ju barnen hemma, men vi ska väl inte behöva ha pandemi för jämnan bara för att våra barn (och föräldrar) ska få må bra?


Som vanligt är allt jag skriver fritt att dela vidare.Tack för ordet, och tack för att du läst.

Lissla.Bloggbild5_edited.jpg

Hej, tack för att du kikar in...

Du är varmt välkommen att kommentera mina blogginlägg och / eller kontakta mig.

Vill du följa mig närmare gör du det på någon av länkarna:

  • Instagram
  • Facebook
  • Instagram

Få mina inlägg direkt till din epost.

Tack så mycket!

bottom of page