top of page

Så kom Öland till

Det hela började när en bekant till släkten ville beställa en tavla av mig. Landskapsmotiv skulle det vara och eftersom han bor på Öland började jag googla bilder på just Öland. Tyckte det kunde vara passande.Nog för att jag varit på Öland många gånger. Som barn var jag ofta där tillsammans med övriga familjen och hälsade på släkten. Men det är inte samma sak som att genast få upp en bild av Öland på näthinnan som jag dessutom känner lust att föra ner på duk. Google is your best friend sägs det ju.


Gissa om det fanns många vackra bilder från Öland! Ooh en hel uppsjö! Det är något med det karga och otämjda landskapet på ön som tilltalar mig. Vindarna som outtröttligt får gräs och buskar att buga sig, de karga slätterna där det går kor eller får och betar innanför murar av ölandssten, och stränderna där vågorna ständigt kluckar mot land och bildar ett vitt skum.


Så här kan det se ut när jag påbörjar en tavla.Efter en stunds googlande hade jag bilden av "mitt" Öland klar framför mig. Jag ville återge de otämjda, ständiga vindarna samtidigt som målningen ska ge betraktaren en känsla av lugn. Förutom det så är det ett måste att motivet känns roligt och lekfullt att måla fram på duken, och det visade det sig vara.


Beställningen var på 50x80 men jag började med att provmåla motivet på en mindre duk. Hela processen var svinkul! Bilden jag hade skapat för min inre bild nästan dansade ut på duken.


Här har jag kommit ytterligare några steg på väg.Nu var det dags för the real one så att säga. Mitt i processen kom jag på den briljanta idén att lägga sandpasta på den del som ska vara strand. Idén i sig var bra men jag råkade lägga på pastan på fel del och det känns ju inte rätt att måla hav uppepå något som känns som sand. Nåväl, det är en annan historia. Jag lärde mig i iallafall att tänka efter två gånger (och skissa linjer som markerar vad som ska vara vad).


Ny duk upp på staffliet. Gör om och gör rätt.

Samtidigt som jag arbetade med beställningen målade jag faktiskt ytterligare en "Öland" i mindre format bara för att motivet var så roligt att måla. Även om flera tavlor heter samma namn blir alla helt unika. De innehåller samma komponenter, i detta fall himmel, hav med vågor, sandstrand, gräs som vajar i vinden och ett litet kargt landskap ute på havet.


Närbilder på processen.Så oavsett hur många "Öland" jag kommer att måla kommer ingen att vara den andra lik! Och det är precis så jag vill ha det, alla mina målningar ska kännas som original. Dessutom tycker jag inte om att kopiera mig själv (eller någon annan för den delen) utan jag vill måla med så få regler som möjligt varje gång jag ställer mig framför duken.


I skrivande stund är den beställda tavlan färdig. Den väntar bara på leverans från Danmark med kilramsdelarna så jag kan montera den. Sedan är den färdig för leverans ända till Öland! Om jag inte anser att den behöver lite mer jobb när den väl är uppspänd vill säga, för det händer. När duken spänns upp på kilram transformeras den, ungefär som en larv blir till fjäril, och vid vissa tillfällen känner jag att den inte är helt färdig ändå fast jag kände så tidigare. Dock brukar det bara vara någon smärre justering som ska till.


Ett exempel på hur en färdig "Öland" kan se ut. Vanligtvis ramar jag inte

in mina tavlor men detta var en present till en vän från mig.Ja nu har du fått följa mig bakom kulisserna i framställningen av "Öland", hoppas du tyckte det var intressant. Vill du beställa en "Öland" eller något annat motiv är det bara att du hör av dig. Jag kan även fixa presentkort om du vill ge bort till någon i gåva.Tack för att du läst och på återseende!

Puss & kram,

Lissla.


Bloggbild5_edited.jpg

Hej, tack för att du kikar in...

Du är varmt välkommen att kommentera mina blogginlägg och / eller kontakta mig.

Vill du följa mig närmare gör du det på någon av länkarna:

  • Instagram
  • Facebook
  • Instagram

Få mina inlägg direkt till din epost.

Tack så mycket!

bottom of page