top of page

Hur kan du underlätta för den som har begränsat med energi?

Energibegränsad kan man vara bland annat på grund av att man är introvert, högkänslig, lider av psykisk ohälsa, har gått in i väggen eller (som i mitt fall) drabbats av sjukdom. Att vara energibegränsad innebär i korthet att man inte orkar lika mycket som förut, och att den lilla energi man har kan ta slut väldigt fort.
För den som aldrig drabbats kan det vara svårt att förstå hur pass lite orken faktiskt räcker till. Det är till och med svårt för mig att förstå fast jag sitter mitt i skiten så att säga. Det är också svårt att förstå hur mycket tid det går åt för att återhämta sig när sista droppen är tömd.


Sådant som man förut klarade utan problem kan nu dränera en helt på energi, som att prata i telefon eller åka till affären och handla mat. Om du har någon i din närhet som har begränsat med energi av någon anledning vill jag tipsa dig om hur du kan underlätta för denne.
Ring inte. Att prata i telefon kan ta enormt mycket energi. Skicka ett textmeddelande istället. Vi ringer upp när och om vi orkar prata, annars svarar vi i textform. Om vi i telefon säger "nu orkar jag inte prata mer", avsluta snabbt.


Kom inte på spontant besök. Eftersom vi behöver hushålla med vår energi behöver vi också planera vår vardag för att orka det viktigaste.


Skippa ytligt snack och skitsnack. Om vi väljer att umgås / prata med dig i telefon vill vi fylla den tiden med något värdefullt eftersom den lilla energi vi har är värdefull för oss.


Visa förståelse när vi tappar tråden. Begränsat med energi gör att det lätt blir "luddigt" uppe i hjärnkontoret.


Gå inte som katten kring het gröt. Det vill säga, kom snabbt till kärnan i det du vill berätta och hoppa över rundsnacket. Annars är risken stor att vi tappar tråden innan du kommit till saken.


Förvänta dig inte lika tät kontakt som innan. Du finns i våra tankar fastän vi inte orkar höra av oss som förut.
För övrigt kan du förvänta dig att vi lämnar först av alla om vi gått med på att umgås ute på lokal, det är för att vi får något som kallas social baksmälla och det är på riktigt för oss. Det betyder också att efter en social aktivitet behöver vi mycket återhämtning, ibland mer än en dag och det oavsett om vi umgåtts hemma eller ute på lokal.


Tänk på att alla intryck tar energi från oss så om vi kommer hem till dig, stäng gärna av TV och/eller radio. Fråga oss om det är okej innan du sätter på musik. Jag vet att det kan låta "daltigt", men för oss gör det stor skillnad.


Personligen föredrar jag att umgås hemma hos mig. Då slipper jag själva resan som även den är energikrävande. Plus att när orken är slut är det nära till viloplatsen.Tack för att du läst ända hit, puss och kram!

/ LisslaBloggbild5_edited.jpg

Hej, tack för att du kikar in...

Du är varmt välkommen att kommentera mina blogginlägg och / eller kontakta mig.

Vill du följa mig närmare gör du det på någon av länkarna:

  • Instagram
  • Facebook
  • Instagram

Få mina inlägg direkt till din epost.

Tack så mycket!

bottom of page